Fiberinstallationer

Föreningen genomför nu installation av fiber i alla hus. Information har gått ut till alla boenden. Det sitter även anslag på anslagstavlor också.

Alla boenden har fått frågeformulär på vilket alternativ av placering som önskas av fibermottagaren.

Denna sida kommer också att användas för att lägga upp svar på vanliga förekommande frågor förvaltningen får kring installationer i lägenheter.

Aktuell status: IP Only är försenade med indragningen. Orsaken beror på att de rejält underskattat hur lång tid varje installation tar.

Fiberprojektet har dragits med flertal förseningar.

All fiberdragning är klar men fortfarande har vissa boende inte fått extra eluttag installerade. Föreningen för dialog med leverantören att installera detta inom kort.

Vidare har nu ca 350 boende fått fibern aktiverad, men resterande väntar på aktiveringen. Orsaken är att IP only har brist på lediga IP adresser. I dagsläget har inte föreningen fått någon prognos på när detta är löst.

 

 

Information till boende: fiberinstallation-brf-pampas

Frågor och svar:

Ingår trådlös WiFi mottagare i installationen? Svar: Nej varje boende som vill ansluta till internet i fibernätet, kan själv välja att köpa en direkt av leverantören eller köpa en i en elektronikaffär. OBS ofta kan man få en WiFi router billigt om man tecknar abonnemang av en internetleverantör i fibernätet.

Om boende inte vill ha fibermottagaren i hallen utan sätta den bredvid TV:n vad kostar det att få fibern framdragen dit? Svar: Upp till 7 meter fiber från fiberanslutningen i hallen ingår i installationen, Överstigande meter betalas av enskild lägenhetsinnehavare och kostar 300 kr/meter inkl. moms.

Vad bör man tänka på vid valet av placeringen av fibermottagaren? Svar: Om du vill ha trådlös WiFi till datorer bör du placer WiFi så centralt i lägenheten som möjligt och även fibermottagaren, eller placera fibermottagaren i hallen och dra kopparkabel till din WiFi router som du placerar centralt.

Måste jag ansluta till fiber? Svar: Nej, var och en avgör själv om man vill ansluta till de leverantörer som finns i det nya öppna nätet som IP only installerar. Enklast är att ansluta en dator till mottagaren och starta Internet och utforska alla alternativ de olika leverantörerna har. Självklart kan man välja att fortsätta att köra COMHEM TV och internet som idag. Fibern är ett komplement eller alternativ till COMHEM nätet. Föreningen har avtal med HSB centralt som har avtalat med COMHEM om billigare bredband. Läs om förmånerna om billigare bredband på COMHEM Bredband 250 Mb

Kan man köra annat än internet på fibernätet? Svar: Ja det går utmärkt. Alla leverantörer som finns på öppna nätet har erbjudande om paket som innehåller, internet, TV, telefoni.

Vad kommer det att kosta att använda fibernätet? Svar: Det finns ett antal leverantörer:
För att se alla erbjudanden kan man söka på IP only Beställ på IP Only

 

 

8 tankar om “Fiberinstallationer

 1. Föreningen genomför nu installation av fiber i
  alla hus. Information har gått ut till alla boende.
  Installation inne i lägenheter har nu precis
  påbörjats i E- och D-huset (Infanterigatan 1-5
  och 7-9).
  Separat avisering sker ca en vecka innan besöket
  i lägenheten. Vi vill åter påpeka att det
  eventuellt kommer att behöva ske två besök i
  lägenheten.
  Tyvärr har det blivit förseningar i leverans av
  viss teknisk utrustning vilket kommer att
  påverka driftsättningen av fibernätet.

 2. Har vi någon ide om när detta kommer att bli klart. börjar bli lite långt efter det är sagt. (V.08) så 12 veckor sen ens så länge.

 3. IP Onlys underleverantör är försenad, eftersom de räknat helt galet i hur lång tid det skulle ta per lägenhet.
  Nu är de klara med ca 60%. Prognos just nu är att i juni aktiverar de fibern till alla som har fått fiber indraget.
  Styrelsen beklagar förseningen men vi har utgått från leverantörens prognos i vår information.
  /Ordförande , Bo Regnlin

 4. Nu är tekniken löst enligt IP Only, tyvärr har deras prognos åter slagit fel så just nu kan inte föreningen ange en prognos utan mer att IP Only arbetar på att aktivera fibern till alla som har fått uttagen installerat innan semestern i Juli,

 5. Jag verkar ha fått fibern aktiverad nu (WAN-lampan lyster på adaptern), men när jag försöker beställa fiber via ip-only.se står det ”Det går inte att nå informationen just nu.”. Antar att det är samma problem för alla andra i huset?

 6. Det stämmer. IP-only är ifärd med att aktivera alla som har fiber nu. Om allt går bra ska det vara aktivt nästa vecka.
  Så fort vi gjort verifieringar att allt fungerar kommer vi och IP-only informera om detta. Eftersom det varit problematiskt att få igång allt har vi medvetet inte gjort en prognos mer eftersom alla prognoser visat sig felaktiga.

  /Ordförande

 7. Jag kommer ta bort all ytterligare kommentarer kring hur IP-Only aktiverar allt och frågor kring hur man gör och felsökning för allt är inte klart än.
  Föreningen kommer att ge tydliga instruktioner på detta, men till all aktivering är klart kommer ingen få det att fungera fullt ut.
  Denna vecka utför IP-Only aktiveringar och verifieringar så att alla som har fått fiber indraget ska få det fungera, men ingen kan räkna med att använda fiber till vi meddelat att det är klart.
  /Ordförande

Kommentera