Vanliga frågor och svar (FAQ) för boende i brf Pampas

Här har vi har samlat en del frågor som rör den pågående renoveringen. Klicka på flikarna nedan för att läsa frågor och svar i respektive kategori.

Hittar du inte svaret på din fråga här, så kan du skicka in en ny fråga här.

 Jag kommer att vara hemma under hela byggtiden och vill inte lämna nycklar till min lägenhet, är det ok? 

 Det är viktigt att entreprenören får tillgång till alla lägenheter för att kunna utföra de planerade arbetena på ett rationellt sätt, vi ser därför att alla lämnar sina nycklar till SEHED Tresson. 

– Måste jag lämna nycklar till båda låsen, dvs även till överlåset?

 Det är lätt att låsa överlåset av misstag och därmed utestänga entreprenören. Om du ser till att inte låsa överlåset när entreprenören ska arbeta i lägenheten, så räcker det att du lämnar nyckel till ena låset. Överlåset kan du låsa på kvällar och helger, och när entreprenören inte ska arbeta i just din lägenhet. 

– Var och när lämnar jag min nyckel?

 SEHED Tresson aviserar när det är dags att lämna över nycklarna. Normalt sett sker det samma dag som försynen, mellan kl 7:15 och 7:45 nere i entrén. Nycklarna återlämnas när arbetet är klart, besiktning är utförd och ev anmärkningar har avhjälpts. 

– Gäller min hemförsäkring om jag lämnar ifrån mig nyckel till lägenheten?

Ja.

 Bostadsrättstillägg, något jag behöver fundera på? 

 Ja, som bostadsrättsinnehavare ska du ha en hemförsäkring med bostadsrättstillägg, det är extra viktigt i samband med större byggprojekt., då risken för skador är större. 

 Har entreprenören någon försäkring? 

Ja, entreprenören ansvarar för ev skador i lägenheten som uppstår under byggtiden. Vid försynen dokumenteras befintliga skador och vid besiktningen görs en bedömning av ansvar för nya skador. 

– Föreningen är väl försäkrad? 

Ja, föreningen har en fastighetsförsäkring. Vid en eventuell skada står var part för försäkringen av det som man ansvarar för, det innebär att alla tre försäkringar (din, entreprenörens och föreningens) kan bli aktuella vid en skada. Försäkringsbolagen samordnar vilket bolag som ska stå för vilken del av skadan samt vilken part som ska stå för självrisken. 

 Försyn – vad är det? Och när görs det? 

Ca 8 veckor innan byggstart i respektive etapp kommer representanter för entreprenör och projektledning för att dokumentera befintliga skador, upptäcka eventuella avsteg så som t ex platsbyggda kök mot yttervägg, informera samt svara på dina frågor. Försynen tar ca 10 minuter per lägenhet. Vi startar alltid kl 8 högst upp i huset, besöker två lägenheter per våningsplan och avslutar mellan kl 11 och 12 i lägenheterna längst ned i huset. Försynen aviseras 2 veckor innan.

Jag läste att fönsterbrädor inte sätts in där fransk balkong suttit. Varför då? Vi vill verkligen ha fönsterbräda i sovrummet. Kan man välja till så att det blir samma material som övriga? 

 Föreningen har upphandlat så att vi utför det så likt det varit innan renoveringen och tidigare fanns det ingen fönsterbräda vid dessa. Boende får själv beställa detta om man vi ll ha det men det är inget som ingår i projektet.

– Blir det samma mått på fönster efter bytet?

Dagens krav gör att fönster blir tyngre. Tyngre glas kräver kraftigare fönsterkarmar,
vilket gör att fönsterytan blir något mindre.

Vi har standardfönster, varför måste ni komma och mäta då?

Standarden gäller konstruktion och utseende, inte storlek. Därför måste vi mäta dina fönster för att försäkra oss om att vi beställer rätt fönster.

– Måste jag vara hemma när snickarna kommer för att byta/renovera fönster/dörrar?

Nej. Det är dock viktigt att din nyckel överlämnas till fönstermontörerna. Detta kan ske på flera sätt; via nyckeltub, en hjälpsam granne eller direkt till montören efter överenskommelse.

– Hur lång tid tar fönsterbytet?

Vi räknar med att fönsterbytet tar 2 dagar. Efter det tar efterlagningen vid och den kan ta mellan 3 och 14 dagar.

– Måste jag flytta på badkaret vid fönsterbyte i badrum?

Hanteras vid försynen 2 månader innan byggstart.

– Måste jag flytta tvättmaskinen som står framför badrumsfönstret när ni byter fönster?

Ja. Fönstren väger mycket och montörerna behöver fritt spelrum för att de ska kunna ha rätt arbetsställning. Är du osäker på om du flyttat på tvättmaskinen tillräckligt, hör av dig till ansvarig montör. Telefonnummer finns på aviseringen inför fönsterbytet.

– Behöver jag verkligen flytta bort möbler 1,20 m från fönstren?

Ja. Det är tunga fönster som ska monteras och av arbetsmiljöskäl behöver montörerna utrymmet. Alla fönster måste gå att öppna 90o för att kunna lyftas av.

 

– Blir det mycket damm i lägenheterna vid fönsterbyte?

Ja, det blir en del. Vi tar bort alla gamla fönster samtidigt och korsdraget gör att damm sveper in. Montörerna grovstädar men det fina dammet rår de inte på. Därför är det viktigt att du skyddar möblerna med t.ex. gamla lakan eller gardiner.

– Det är imma på mina nya fönster, varför?

När utomhusluften är fuktig kan det bildas kondens på utsidan av fönstren. Fukten är ett tecken på att fönstrens isolerande funktion fungerar på ett bra sätt, de hjälper till att behålla värmen inne. Kondensen försvinner vanligtvis under dagen när utomhusluften blir torrare.

– Varför kan det ibland komma in lite snö mellan yttre glaset och inre isolerglaskassett?
Torr snö i kombination med ogynnsamma vindar kan leta sin in mellan fönsterbågarna på kopplade produkter.
Det är inget fel på produkten, den yttre fönsterbågen behöver vara ventilerad och då finns det möjlighet vid vissa tillfällen att även torr snö kan leta sig in mellan bågarna. Detta ventileras bort efter en stund beroende på temperatur etc.

– Varför tar montörerna inte av sig skorna när de jobbar i lägenheten?

Av arbetsmiljöskäl, för att skydda sig, måste fönstermontörerna ha skor i lägenheten.

– Vad gör jag med mitt husdjur under tiden som fönsterbytet sker?

Vi kan inte ta ansvar för husdjur i lägenheten under fönsterbytet. Ägaren själv är ansvarig för att djuret inte kommer i kontakt med montörerna. Det finns t.ex. hundrädda montörer som inte kan utföra sitt arbete om en hund lämnas kvar ensam i lägenheten.

– Hur gör ni med kaklet i badrummet vid utflyttning av fönster i badrum?

Hanteras vid försynen 2 månader innan byggstart.

 

– Varför är det så svårt att öppna de nya fönstren?

Vanligtvis beror det på att tätningslisterna är nya och därmed fullt expanderade. Spänningen minskar med tiden och gör fönstren lättare att öppna.

 

– Kan jag göra ett tillval och välja att sätta in ytterligare fönster?

Nej!

– Kommer det monteras persienner i de nya fönstren?

Samtliga nya fönster kommer att förses med nya persienner.
Två olika utföranden förekommer, beroende på om fönstret är öppningsbart eller fast.

  • Öppningsbara fönster förses med mellanglaspersienner.
  • Fasta fönster (förekommer mot balkong) förses med frihängande persienner.

en  – Kan jag använda balkongen under renoveringens gång?

Nej. Av säkerhetsskäl kommer balkongen att vara avstängd under renovering.

– Varför måste jag tömma balkongen när inga arbeten ska göras på den?

Balkongerna ska tömmas vid en fasadrenovering för framkomlighetens skull och då riskerar du inte heller att dina ägodelar förstörs under pågående renovering.

 När ska balkongerna tömmas? 

Balkonger ska vara tömda innan byggställningen ställs upp. Ställningen byggs i två etapper per hus, norra respektive södra delen. När ställningen är rest får man inte gå ut på balkongen. Du kommer att aviseras ett datum i god tid om när allt måste vara bortplockat 

 Kan något lämnas kvar? 

Balkongerna måste vara helt tömda inklusive lampor och infravärme. Ev. eluttag rivs.

 Vad händer om jag inte kan ta bort allt? 

Entreprenören tar bort eventuella kvarlämnade saker på balkongerna inför rivningen. Detta kommer att debiteras den boende. OBS! det blir en hög kostnad eftersom entreprenören får använda sig av dyra hantverkare och arbetsledningen måste planera om. Töm balkongen själv eller anlita egen hjälp så undviker ni onödiga kostnader.

 Kommer föreningen att ställa upp en container om jag vill slänga något? 

Ja, föreningen kommer att ställa upp en container på entrésidan under ca 1 vecka där du kan slänga saker som du inte du vill spara. Du blir aviserad i god tid om när containern kommer. 

 Blir det tak på samtliga balkonger, även om man inte väljer att köpa inglasning? 

Ja, det är upphandlat ett glastak över de balkonger som idag saknar tak. 

 Vad händer med min befintliga inglasning? 

Alla inglasningar rivs inom ramen för projektet. Bygglovet förutsätter ramfria inglasningar.


– Kan jag få måtten på de nya balkongerna av entreprenören?

Entreprenören kan inte leverera några mått innan eller under arbetena.

 Vad händer med min befintliga markis?

Alla markiser rivs inom ramen för projektet. Vill du behålla dem så får du ta ned dem själv och förvara dem och sen återmontera dem själv.
Det kommer erbjudas som tillval att få dem återmonterade.

 Varför ska boende betala för inglasning och varför ingår det inte i projektet? 

Alla vill inte ha en inglasning och alla lägenheter har heller inte balkong. Det är således en rättvisefråga. 

 Hur mycket mindre blir balkongerna? 

Ytterväggarna kommer att bli några centimeter tjockare, för att förbättra ljudkrav och värmeisoleringen. Balkonglattorna kommer att följa med fasaderna ut, så de kommer att hålla ungefär samma djup som tidigare. De gamla balkongräckena har räckesståndare av stål, de nya kommer att vara av aluminium, vilket bygger något mer än stål. 

– Kommer föreningen ersätta boende om befintlig inglasning måste tas ned och inte går att montera upp igen?

 Boende får anlita hantverkare som monterar upp befintlig inglasning efter renoveringen och anpassar dem och justerar in inglasningen på egen bekostnad. Föreningen står inte för denna kostnad då det är boendes ansvar och regleras i ett tilläggsavtal som boende skrivit på.
Alternativt kan boende köpa in ny inglasning till förhandlat pris via föreningen som tilläggsval.

– Varför har föreningen inte frågat boende om de vill ha inglasning och tagit in offerter till lägre priser på inglasningen?

Föreningen har upphandlat inglasningen som ett tillval och de priser som anges i tillval är de lägsta priser som leverantörerna erbjöd.   

– Kan boende göra ROT avdrag för arbetskostnader på extra tillval att glasa in balkongen?

 Entreprenören följer skatteverkets regler för ROT avdrag i bostadsrätter. Enligt dem kan boende inte få ROT avdrag på inglasning.
Reglerna finns på skatteverkets hemsida: Välj ”Bostadsrätt” och klicka ner ”Glas och plåt” 

– Var på balkongen kommer det monteras eluttag?

Nytt eluttag förses med jordfelsbrytare om sådan saknas i lägenhetens elcentral.
– Se under tillval, för principerna var eluttag eller extra eluttag placeras.

 

 

Jag har mätt måttet mellan balkongen och räcket och det är  ca 33 cm. Det är enkelt för  ett barn att komma igenom och ramla ut.

– Det finns ingen övre gräns för avståndet mellan handledaren och räckesfyllningen angiven i BBR. Däremot får avståndet inte ligga i spannet 110 mm – 230 mm. Avståndet i det aktuella fallet beror troligen på att räckeskonstruktioner och fasadplåtar skall löpa i linje med varandra utifrån betraktat. En annan faktor kan vara att man tagit höjd för att avståndet inte heller skall ligga i spannet 110 mm -230 mm mellan inglasningsprofiler och handledaren då balkonginglasning monteras eftersom dessa profiler bygger upp kanten över räckesfyllningen.

 

 

– Hur garanterar ni säkerheten när det står fasadställning utanför våra fönster?

Vi genomför åtgärder för att försvåra för obehöriga att ta sig upp för ställningen. Dock kan vi inte garantera att det inte ändå sker. Vi aviserar våra arbeten som sker utanför arbetstid och om någon obehörig iakttas utanför denna aviserade tid, bör polisen kontaktas. Tänk också på att alltid stänga fönster och dörrar när du lämnar lägenheten.

– Hur länge måste plasten sitta på fönstren?

Vi räknar med att plasten måste sitta för fönstren i 8-10 veckor. Under den tiden kommer det inte att vara möjligt att vädra. Plasten får inte skäras i eller på annat sätt skadas då det kan förstöra fönstren om de utsätts för bruk.

 

Varför byts färgsättningen?

Byggnaderna är nu kulturhistoriskt skyddade och myndigheternas riktlinje är att byggnaderna bör ha en för

60-talet tidstypisk karaktär. Nuvarande färgsättning är från 1990-talet och förekom inte på nybyggnationer på 1960talet. Målsättningen är att finna en färgsättning i linje med kulturhistoriska riktlinjen som framhäver byggnadernas grundkaraktär, håller över tid, samt samspelar med nuvarande stadsbild.

 

Har bygglovsansökan skickats in för det nya färgsättningsförslaget?

Ja, bygglov har skickats in och beviljats.

 Hur många dagar tar arbetet i varje lägenhet? 

Det går inte att svara på generellt, då det varierar mellan olika lägenheter. Du kommer att aviseras i god tid inför varje arbete inne i lägenheten. 

 Hur lång tid innan får jag avisering om arbeten i min lägenhet? 

Generellt gäller 2 veckors framförhållning. 

på – Vad händer med befintliga fönsterbrädor? 

Fönsterbrädor rivs mot indragna ytterväggar, dvs väggar mot balkonger. Nya fönsterbänkar av sten monteras. 

 Vad händer med befintliga fönsterbrädor för franska fönster? 

”Franska fönster” är de fönster som sitter på gavlarna och har en lägre bröstningshöjd än övriga fönster. Nya fönster kommer att ha samma bröstningshöjd som intilliggande fönster, vilket innebär att de gamla fönsterhålen i fasad byggs igen med vita fabriksmålade skivor. Någon ny fönsterbänk kommer inte att monteras. 

 Hur hanteras insida yttervägg på de väggar som kommer att rivas och byggas nya? 

Innerväggen återställa insida med gips, som målas vit. 

 Kommer el- och internetuttag påverkas om de sitter på en vägg i närheten av den som ska rivas? 

Nej. Vägguttag är generellt inte placerade på ytterväggar. Om det finns installationer där ändå kommer de att demontera och återmonteras inom ramen för projektet. 

– Hur täcks golven in? 

Golven täcks med mattor av entreprenören i samband med att arbeten ska göras i lägenheten och tas bort så snart arbetena är avslutade. 

 Vad ersätter ytterväggar som rivs innan den nya väggen är på plats? 

En transparent skyddsplast kommer att sättas upp en bit in i rummet så länge väggen är borta. Inom samma dag kommer den nya väggen monteras.

 Hur hanteras den ökade inbrottsrisken under tiden byggställningen står uppe? 

Ställningen kommer att vara larmad. Den kommer också att kläs in med skivor längst ned för att försvåra klättring på ställningen. 

 Behöver element tas bort? 

Ja, indragna väggar kommer att rivas i sin helhet. Element på dessa väggar plockas ned och återmonteras. 

 Blir det kallt i lägenheten då? 

Det kommer att ställas upp elfläktar under tiden elementen är borttagna och det är värmebehov. El till fläktarna tas från fastigheten och inte från lägenheten. När väggarna är borta kan det bli både kallt och dragit i lägenheten. 

Ventilationen upplevs som ett stort problem idag, kommer spaltventilationen att vara lösningen?

Ja. Med uteluftsventiler minskar undertrycket i lägenheterna. Det kan ibland upplevas som att ventilerna släpper in kall luft och man då stänga dem. Däremot finns ett myndighetskrav för ventilation vilket leder till att spaltventilerna inte går att stäng helt utan det är fortfarande en liten glipa när man stängt ventilen.

 Vad händer om det börjar brinna? Kommer man ut på balkongen? 

Husen är byggda med TR2-trapphus, vilket innebär att utrymning i händelse av brand sker via utrymningstrapphusen, som är en egen brandcell avskiljd från hisstamplanen. Utrymning vid brand sker således inte via vare sig fönster eller balkonger, oavsett om det finns en byggställning eller inte. 

– Tillgänglighet för räddningsfordon, t ex brandbilar 

Utrymning i händelse av brand sker via utrymningstrapphusen, inte via stegbil, eftersom husen är så pass höga. Det innebär att gångvägar inte behöver vara tillgängliga för räddningsfordon. Vi ska naturligtvis försöka hålla så rent det går framför husen, så att t ex ambulans och taxi kan ta sig ända fram till portarna. 

Kommer man kunna använda garaget under renoveringen?

Garagen hålls stängda under byggtiden av varje hus. Boende kommer aviseras i god tid och erbjuds om möjligt en P- plats utomhus

 Hur påverkas garage och parkeringsplatser? 

 Garage kommer stängas av när ställning monteras på respektive etapp. Förvaltningen aviserar i god tid. Garageportarna kommer att bytas ut till nya motordrivna portar. 

 Kan jag begära att få se ID-06 legitimationen? 

Ja. All personal ska ha ID-06 bricka på sig och du kan begära att få se den. 

 Vet vi vilka som jobbar i husen? 

Ja, alla som arbetar i projektet kommer att logga in med sin ID-06 bricka varje morgon. Arbetsledning och skattemyndigheten har tillgång till ID-06 registren och kan göra kontroller, vid behov. 

– När startar avgiftshöjningen?

Höjningarna sker för samtliga vid projektstarten i fem omgångar.  Första höjningen har påbörjats 2022-01-01 med 5%

 

– Hur kommer avgiften påverkas av denna ombyggnad?

En del av renoveringen kommer tas med hjälp av likvida pengar i underhållsfonden, men eftersom detta är stora värdehöjande investeringar kommer en stor del att finansieras via lån. Förhandlingar med entreprenörer är klar och 10 årig budget visar på att avgiften kommer behövas höjas succesivt under fyra år på ca 25 % totalt.

 

– Jag har en liten etta (souterrain) med endast ett fönster som påverkas av ombyggnadsplaneringen. Det betyder att min lägenhet endast får byte av fönster. När det talats om resulterande hyreshöjning har man aldrig nämnt om höjningen blir olika beroende på arbetet. Balkonglägenheter har naturligtvis en betydligt mer omfattande och dyrare åtgärd.  Eftersom jag och antagligen de andra små lägenheter redan betalar högre kvm pris i avgift än större lägenhet är det intressant att veta hur ni fördelar avgiftshöjningarna mellan medlemmarna.

Avgiftshöjningen beror inte på ”mängden” arbete på respektive lägenhet och avgiftshöjningen görs procentuellt i förhållande till andelstalen (baserad på ursprunglig insatts), vilket får anses vara både mest rättvist och i enlighet med stadgarna i föreningen. Alla lägenheter får samma procentuella höjning, oavsett var i föreningen lägenheten är belägen och oavsett om lägenheten inte har balkong, har en balkong eller två. Det innebär ju att en bostadsrätt med hög avgift automatiskt tar en större del av kostnaderna.

 Vilka tillval kommer det att finnas?

Inglasning

Extra eluttag per balkong (ett eluttag per balkong ingår). Standarduttaget placeras mot mitten av balkongen. Extra eluttag  placeras mot ena sidan. Placering i höjdled under sker fönsterblecket enligt ritningar. Just nu är endast ritningar för eluttagen på A och E huset framtagna, men principerna blir liknande på övriga hus se mer på denna länk

Återmontering markis, blankett lämnas tillsammans med startinformationen. Val kan göras på blanketten och mejlas till info@sehedtresson eller lämnas in på platskontoret, manskapsbodarna, utanför Infanterigatan 11. 

Extraval av en bröstad balkongdörr istället för helglasad dörr. Frågan är pausad just nu då Solna stads bygglovshandläggare meddelat att bygglovet inte medger blandade lösningar. Föreningen kommer överklaga och söka separat bygglov för bröstade dörrar. I avvaktan sätts helglasade dörrar upp.

 

– Vilka priser kommer det vara på tillval?

Föreningen har upphandlat priser på tillvalen se bilagan.

 

– När kommer man kunna välja tillvalen i portalen hos entreprenören?

Tillvalsportalen öppnas upp etappvis för varje fastighet. När det är aktuellt att beställa tillval kommer ni få information i brevlådan med personliga inloggningsuppgifter mm.

 

– Undrar hur tankarna gått kring de nya entréerna/portarna till husen, ifall man tänkt att det ska ha dörrautomatik?

 Ja, samtliga entrédörrar ska ha automatisk dörröppnare. Garage kommer också få automatisk dörröppnare.

 

Är det bara entréparti eller hela entréerna som kommer att renoveras?

Hela entréerna renoveras. Entrépartier byts, dörrar till

bostadskomplement byts, entrébelysning förnyas. Tak och väggytor renoveras.

Vi skulle vilja bygga om vårt kök lite, men tvekar eftersom vi ju inte vet vilken inverkan balkongprojektet har på lägenheten. Är det dumt att göra detta nu eller kan man göra det och ändå hoppas på att inte behöva göra om allt efter 2–3 år när vi väl förhoppningsvis är färdiga med projektet?

Föreningen avråder boende att totalrenovera kök eller något som har anslutning mot ytterväggen till balkongerna. Eftersom dessa kommer påverkas och återställas är det onödigt att riskera att köksdetaljer som ska monteras ned och återmonteras inte går att ersätta vid skada och entreprenör tvingas hitta likvärdiga alternativ. Då är det bättre att invänta med större köksrenoveringar även om allt ska återställas av entreprenören. Se övriga frågor om påverkan vid rivning av yttervägg.

man kan fåt– När förekommer störande ljud vid renoveringen

Projektets policy för normala byggarbetstider, där störande ljud förekommer, är vardagar mellan kl. 07.00 – 18.00,

Störande bilningsarbeten förekommer endast vardagar kl. 08.00 – 16.00.

 

– Vindsförråden, ska ni in där också? 

Nej, inga arbeten planeras på vindarna. 

Är det bara entréparti eller hela entréerna som kommer att renoveras?

Hela entréerna renoveras. Entrépartier byts, dörrar till

bostadskomplement byts, entrébelysning förnyas. Tak och väggytor renoveras.

 

– Kan man bo hemma under byggtiden?

Projektet planeras med kvarboende.

 

– Kommer sopnedkast vara öppet under ombyggnaden?

Det kommer gå att hämta sopor via våra utrymmen även under renoveringen så därför hålls de öppna.

 

– Många är äldre och orkar inte själva flytta på tunga möbler. Kommer det finnas en flyttfirma som föreningen anlitar och boende kan köpa flytthjälp av så att inte varje boende ska jaga rätt på någon för lite hjälp?

Föreningen har fått en direkt kontakt, Tomas på Stadsbudet,  som boende når på  mail:  [email protected]  eller på telefon: 08-35 55 00.